Alsjeblieft

Door Roos Terra , geplaatst op 24-10-2017

Tentoonstelling Alsjeblieft is een verzameling werken van jonge kunstenaars geselecteerd voor het private kunstfonds AuntArt.

Veel van de werken hebben een landschappelijk, verstild karakter…

De selectie toont een nauwe betrokkenheid met de natuurlijke habitat waarin een nieuwe mythe, situatie of sfeer gecreëerd wordt. De werken hebben veel zeggingskracht en spreken tot de verbeelding. Soms omdat ze schuren of wringen maar meestal omdat ze strelen of raken.

De werken van Noortje Heagens , Marieke Peters, Roos Terra en Boukje Voet zijn door vorm, inhoud of materiaalkeuze veelal direct te herleiden naar dit landschappelijke aspect en bezitten een poëtische verstilling. De werken in glas, op papier, doek of scherm ogen fragiel en vragen een langzaam doordringen van de dingen. Dat geldt ook voor Claudia den Boer. In haar foto’s ontbreken mens en dier. De plaatsen en plekken die ze verbeeldt ademen een sfeer van onbeweeglijkheid uit maar het zijn geen stillevens; het leven speelt zich af aan de achterkant, buiten het gezichtsveld in de weerspiegeling van de ramen, om de bocht of achter de coulissen.

Voor Brian Coutinho is materiaal het uitganspunt in zijn werk. Zijn organische keramische beelden zijn kleurrijk en tactiel. Met klei is hij in zijn element en blijft hij dicht bij de bron van zijn inspiratie; aarde, water, lucht en vuur. Elementen die ook Joshua Wechler aanspreken. Tijdens zijn reizen onderzoekt hij de pure belevenis en kracht in de natuur op. In het werk wat daar uit voort komt is zijn fascinatie voor de vormentaal en energie van natuurlijke processen herkenbaar in de sculpturen die ontstaan.

De digitaal en analoog gecombineerde en bewerkte beelden van Robin Gerris bevinden zich op de scheidingslijn waar historie een nieuwe werkelijkheid wordt, met ruimte voor eigen interpretatie van de toeschouwer. Sferische zwart wit werken tonen destructie naast schoonheid, een nieuw verhaal in een voorbije tijd.

Koen van Santvoort vertaalt het landschap in kleurrijke lagen en contrasten op het doek. Hij benoemt schilderend horizon, lucht, wolken en land. Geabstraheerd in een perspectivisch vertekend landschap leunt de zachte zomerse lucht tegen een aarde van beige en bruin. (tekst: Ivonne van der Velden, curator Willem Twee Fabriek)

Deelnemende kunstenaars: Claudia den Boer, Brian Coutinho, Robin Gerris, Noortje Heagens, Marieke Peters, Koen van Santvoort, Roos Terra, Boukje Voet en Joshua Wechler.

5 t/m 12 november 2017  Spiegelzaal, Willem Twee Fabriek
Boschdijkstraat 100, ’s-Hertogenbosch
Openingstijden: ma t/m vr 9u-17:30u, za t/m zo 11u-17u

! Er is geen officiële opening, maar op donderdag en vrijdag ben ik er om je over mijn werk en de tentoonstelling te vertellen.

“Wat we ontvangen zit in datgene wat we geven.” Franciscus van Assisi

Copyright © 2021, Roos Terra.